You can choose chips, bricks, halos or chips for smokersKun savustamiseen ryhtyy, täytyy aivan alkuun valita, käyttääkö siinä apuna savustuslastuja, puruja, puuhalkoja vai palikoita. Mikä tahansa näistä on varteenotettava vaihtoehto, mutta valinnassa ratkaisee käytössä oleva savustuslaite, savustamisen lämpötila sekä myös aika, jonka on valmis savustamiseen käyttämään. Seuraavaksi käydään läpi nämä neljä savustuksessa hyödyllistä apuvälinettä.

Savustuslastut

Savustuslastuilla savua saa suhteellisen nopeasti tuotettua, mutta niiden haittapuolena on se, että liian kuuman lämpötilan myötä ne voivat herkästi syttyä tuleen. Jotkut ennaltaehkäisevät palon syntymistä kastelemalla savustuslastuja ennen savustamista vedellä. Myös konjakilla kostuttaminen on jossain määrin yleistä, sillä siitä tulee savustamisessa miellyttävä aromi lihaan. Varsinaisesti kostuttamisen ei ole todettu olevan hyödyksi lastujen syttymisen ehkäisemisessä, vaan jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että se ainoastaan viilentää hiillosta ja tekee savusta kitkerää. Liian kuumaa lämpötilaa kannattaa mieluummin ehkäistä laskemalla savustimen lämpötilaa sopivan verran.

Savustuspurut

Aivan erityisesti savustuspuru soveltuu kylmäsavustukseen sekä sähkösavustimiin tai savustuslaatikkoihin. Myös hiiligrillin kanssa käytettäväksi savustuspuru on hyvä vaihtoehto. Mikäli valitsee käyttävänsä puruja, tarvitaan siihen jämäkkä foliovuoka, jonka pohja peitetään parin sentin kerroksella puruja. Tämä peitetään vielä foliopaperilla, jonka päälle on tökitty muutamia reikiä. Foliovuokaviritelmä asetetaan hiillokselle sitten kun savustimen lämpötila kapuaa haluttuihin lukemiin.

Puuhalot

Puuhalko on erityisen yleinen valinta amerikkalaistyyppisissä barcebue-savustimissa, joissa savustuspuiden avulla tyotetaan lämpöä ja siitä syntyvät kaasut siirtyvät tilaan, jossa liha tai kala muhii. Halkoja voi kuitenkin aivan yhtä lailla asetella hiilloksen päälle, aivan samaan tapaan kuin palikatkin. Matalassa lämpötilassa hilloksen päällä savuavasta halosta riittää savua kypsentämiseen pariksi tai kolmeksi tunniksi. Mikä tahansa lehtipuusta saatu halko kelpaa savustamiseen, mutta aivan erityisesti koivu, tammi, omenapuu ja vaahtera soveltuvat hyvin tähän tarkoitukseen. Parhaita ovat vähintään vuoden vanhat halot. Kaarna kannattaa poistaa haloista ennen savustamisen aloittamista, sillä se saa aikaan noen kertymisen lihan pinnalle.

Savustuspalikat

Palikatkin soveltuvat mainiosti savustamiseen ja moni suosii niitä sen takia, että ne savuavat pidemmän aikaa. Parhaiten palikat sopivat käytettäväksi hiilikäyttöisissä savustimissa sekä grilleissä, joissa noin golfpallon kokoinen palikka saa aikaan savua jopa parin tunnin ajaksi. Mikäli aikeissa on pidempiaikainen kypsennys, voi palikat levittää myös sytyttämättömille hiileille, jolloin ne alkavat pikkuhiljaa kyteä ja siten hiillostaa päällä olevia palikoita.