Smoking the fishKalaa voi savustaa helposti ja nopeasti ja tuloksena on mehevä ja suussa sulava herkkuruoka. Jos kalareissulta tai kauppareissulta tarttuu mukaan vonkaleita, on savustaminen yksi parhaimmista mahdollisista valmistusmenetelmistä. Useimmat savustimet mahdollistavat suurempienkin kalaerien savustuksen. Jos joesta on tullut pyydetyksi kolmekiloinen lohenvonkale, voi sen fileerata kahteen osaan ja laittaa kummatkin puoliskot samanaikaisesti savustettavaksi. Kuhafileet ovat hiukan pienempiä ja niitä mahtuu useimmiten useampia ritilän päälle samanaikaisesti. Moni kehuu myös savustettuja ahvenia ja toiset puolestaan vannovat henkeen ja vereen savukampelan nimeen.

Kuinka kala valmistellaan savustamista varten?

Aivan aluksi kala tulee suolata ja maustaa sopivaksi katsomallaan tavalla. Jotkut kuitenkin suolaavat kalat vasta kun ne on savustettu, mutta tämä on makukysymys. Suola imeytyy kuitenkin tehokkaammin kypsentämättömään kalaan ja ihanteellisimmin sen voi antaa tekeytyä jääkaapissa jopa vuorokauden verran ennen savustamista. Suolaamisessa käytetään hienonnettua merisuolaa, joka hierotaan pyörivin liikkein savustettavan kalan pinnalle.

Lisää kulhoon haluamasi mausteet ja sekoita ne huolellisesti. Sen jälkeen ne voi hieroa kalan pinnalle ja myös nahan päälle. Esimerkkejä erityisen maukkaista mausteista kalan kanssa ovat mustapippuri, rosepippuri ja viherpippuri. Viime aikoina moni on hehkuttanut myös juustokuminaa sekä myöskin fariinisokeria, joka saa savukalan maistumaan karamelisoidulta.

Kauanko kalaa tulee savustaa?

Oikeaa kypsennysaikaa on vaikea arvioida, mutta useimmiten nyrkkisääntönä pidetään sitä, että yhtä kiloa kohden kypsennysaikaa tulee lisätä aina noin puolen tunnin verran. Tietysti myös se vaikuttaa asiaan, ovatko kalat fileerattuja vai kokonaisia. Useimmiten fileiden savustaminen tekee kalasta savuisemman makuisen, kun taas kokonaisen kalan savustaminen tuo siihen vain hienon savunmaun.

Savustaminen on helppoa ja onnistuminen on kiinni lähinnä oikean kypsennysajan tietämisestä. Nyrkkisääntö kalan osalta on, että 1 kg:n kalan kypsennysaika on noin 30 minuuttia. Nahkaa on turha irrottaa, koska liha irtoaa savustuksen jälkeen kuin itsestään! Voit savustaa kalat kokonaisina tai fileinä. Mikäli pidät voimakkaammasta savunmausta, silloin savustat fileenä. Mikäli file on oikein ohut tai kyseessä on ahven tai jokin muu pienempi kala, voi kypsentämiseen aivan hyvin riittää esimerkiksi vartti.