smoked meat and fishJo tuhansia vuosia olemme savustaneet lihoja ja kaloja, joten savustaminen ei sinänsä ole mikään uusi ruuankypsennyskeino. Aivan alkuun savustamista käytettiin kalan ja lihan säilyvyyden pidentämiseen, jolloin ne eivät myöskään pilantuneet aivan yhtä herkästi auringolle altistettuna. Enää säilyvyys ei ole niinkään se keskeisin seikka, vaan savustamista harrastetaan ihan vaan siksi, että sen avulla saadaan aikaan suussa sulavia makuja. Moni kokeilee savustamista siksikin, että se on useimmille meistä aivan uusi kypsentämismenetelmä ja lisäksi terveellisempi vaihtoehto kuin vaikkapa lihan tai kalan paistaminen rasvassa. Viime aikoina savustamisesta on kuitenkin tullut erittäin trendikästä ja moni savustaakin itse mökillä onkimansa kalat. Kun sitä on kerran kokeillut, on moni sitä mieltä, ettei mikään voita itse savustetun kalan makua!

Jos mieli tekee savustaa tänä kesänä, ei kannata turhaan jahkailla asian suhteen sen enempää. Nykyään tarjolla on varsin edullisiakin savustimia aloitteleville savustajille. Savustaminen ei edellytä sen kummempia taitoja tai välineitä, sillä tarvitset vain grillin ja savustuspuuta. Lisäksi voi toki hankkia savustuslaatikon, joka asetellaan grilliin savustuslastujen kera. Savustuslaatikko on eräänlainen light-versio savustamisesta, sillä laatikon voi nostaa näppärästi grillistä kun ruoka on tullut riittävästi savustetuksi. Muita savustamiseen soveltuvia vaihtoehtoja ovat muun muassa brikettigrilli, kaasugrilli tai varsinainen savustusgrilli tai -pönttö.

Harjoitus tekee mestarin myös savustamisessa. Muutaman savustuskerran jälkeen oppii jo arvioimaan, kuinka paljon eri lihat keräävät savunmakua sisälleen. Kyse onkin puhtaasti testaamisesta, jossa lopulta onnistuu löytämään juuri ihanteellisen savustusajan kullekin lihatyypille. Sen lisäksi, että savustuksessa testailee eri lihoja, kannattaa myös erilaisia savustuspuita testata, jotta se itselle mieluisin vaihtoehto löytyy. Eri tyyppiset savustuspuut soveltuvat eri raaka-aineiden kanssa käytettäväksi. Savustuspuu on omalla tapaa myös mauste, sillä siitä tulee myöskin makua ruokaan riippuen siitä, mikä puulaji on kyseessä. Savustuspuissa on tarjolla esimerkiksi lastuja, paloja sekä lautoja ja näidenkin joukosta on vielä valittavana useita eri voimakkuusasteita ja makuvaihtoehtoja.

Jos savustaminen siis kiinnostaa, mutta se tuntuu jollain tapaa kovin hankalalta, älä suotta emmi! Se on paljon helpompaa kuin luulisi, ja mikä parasta, lopputulos hellii kieltä ja mieltä!